Q-Fin jede na rychlé vlně a posouvá inovace kupředu

Q-Fin jede na rychlé vlně a posouvá inovace kupředu

Nizozemská společnost Q-Fin Quality Finishing Machines vyrazila v loňském roce na mezinárodní veletrh Blechexpo ve Stuttgartu. Kde mimo jiné prezentovala své robotické buňky, stroje pro oboustranné odjehlování i nový software Oonnect+.

Q-Fin Quality Finishing Machines nabízí precizní stroje pro odjehlování

Společnost Q-Fin Quality Finishing Machines byla založena v roce 2013 a od svého počátku se zaměřuje na vývoj, výrobu a prodej strojů na odjehlování, zaoblování hran a dokončování kovových dílů. Za svou práci získala již několik ocenění, včetně ceny za technologii povrchové úpravy na veletrhu EuroBLECH 2018 v Hannoveru a v roce 2019

zase získala ocenění za svůj stroj na malé díly F200 XL.

Tato dynamická firma uvádí na trh v průměru dvě technologické inovace ročně a vykazuje růst v počtu zaměstnanců i celkového obratu. Během dvou let se společnost rozrostla z 30 na 45 lidí a očekává 40% nárůst obratu.

Robotická manipulace, dokončovací stroje i oboustranné odjehlování

V rámci svého růstu postavila společnost v roce 2023 novou halu o rozloze 1500 m2 v nizozemském městě Bergeijk, kde má Q-Fin také své hlavní sídlo. Tato nová hala je zaměřena především na manipulační techniku s díly.

Joost Kouwenbergh, obchodní ředitel Q-Fin Quality Finishing Machines, pro magazín ISMR v loňském roce uvedl:

„Manipulační řešení je v souvislosti s odjehlovacími stroji pro naše zákazníky stále důležitější. Často totiž chybí manuální síla při nakládání/vykládání strojů a při přesunu dílů na procesy, jako je ohýbání nebo svařování. Proto se automatizace dostává do popředí zájmu. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli založit nové oddělení věnované právě automatizaci a manipulačním řešením.“

Robotická manipulace je také klíčovým prvkem odjehlovacích linek, které jsou vyráběny na míru zákaznickým požadavkům. Můžete si představit například oboustrannou linku na odstraňování otřepů se vstupními i výstupními dopravníky a robotickými buňkami a 3D kamerami na přední i zadní straně linky. Tyto typy linek se velmi rychle dostávají do popředí a jsou oblíbenější než samostatně stojící odjehlovací stroje.

Například linka Q-Fin TwinLine se skládá ze dvou dokončovacích strojů s otočnou jednotkou mezi nimi, vstupního a výstupního dopravníku a automatického systému odsávání (WES).

Linka Twinline je určena pro oboustranné odjehlování a dokončovací práce na dvou strojích, nikoliv na jednom. Jak Joost Kouwenbergh uvedl: „Jsme přesvědčeni, že zákazníci, kteří hledají zpracování s velkým poloměrem a rychlou výrobu, si nevystačí s jedním oboustranným strojem. Jeden stroj podle našich zkušeností totiž nedokáže vyvinout dostatečný tlak pro kvalitní zaoblení hran. Naše stroje proto používají jednostranný proces a díly je pak možné soustružit pomocí naší stanice pro soustružení dílů O2S1200.“

Neustálé překonávání hranic a hledání pokroku

Společnost Q-Fin také intenzivně pracuje na spuštění svých robotických buněk pro nakládání a vykládání strojů pro konečnou úpravu kovových dílů. Právě u nich bude hrát velkou roli 3D kamera a software v kombinaci s uchopovačem (GRIPPREM). V závislosti na tvaru, velikosti, hmotnosti a materiálu zpracovávaného výrobku si budou moci zákazníci vybrat tu správnou robotickou buňku pro své potřeby.

Joost Kouwenbergh zdůrazňuje, firma Q-Fin se neustále snaží překonávat hranice. Pokud objeví prostor pro nový typ stroje, pustí se do jeho výroby. I z tohoto důvodu je z celkového počtu 45 zaměstnanců hned 8 inženýrů, kteří se zaměřují právě na výzkum a vývoj. A právě jedním z jejich výstupů je již zmíněný nový software Qonnect+, který propojuje odjehlovací stroje Q-Fin, roboty, automaticky řízené vozíky (AGV) a systémy ERP.

Jak Kouwenbergh dále uvedl, jejich zákazníci stále častěji vyžadují právě takový software, který by jim umožnil kontrolovat a optimalizovat odstraňování otřepů a sledovat jej prostřednictvím svých informačních systémů řízení výroby ERP.  Díky softwaru Qonnect+ mohou všechny jednotlivé části procesu efektivně spolupracovat.

Touto novinkou ovšem Q-Fin rozhodně nekončí. Do roku 2028 se chce stát leaderem mezi výrobců strojů na odstraňování otřepů a i nadále pomáhat firmám, aby předčily svou konkurenci. Protože si uvědomuje, že jednoduché výrobní procesy nemusí být překážkou, ale naopak příležitostí vyniknout z davu.

Pokud i pro svou firmu hledáte odjehlovací stroje nebo byste se chtěli o produktech společnosti Q-Fin dozvědět více, napište nám.

Štítky